Praktinių-profesinių įgūdžių tobulinimas Talino mieste, Estijoje

  1. Pradžia
  2. Projektai
  3. Praktinių-profesinių įgūdžių tobulinimas Talino mieste, Estijoje

Praktinių-profesinių įgūdžių tobulinimas Talino mieste, Estijoje

 

Šių metų kovo 24-28 d. Kauno technologijų mokymo centro profesijos mokytojas Linas Valatkevičius buvo išvykęs į darbo stebėjimo  vizitą į  „Tallinna Lasnamae Mehaanikakool“  profesinę mokyklą, esančią Talino mieste, Estijoje. Vykstama buvo pagal  „Erasmus“ programą. Mokytojas lydėjo mūsų mokymo centro mokinius į jų būsimąsias praktikos atlikimo vietas..

Kelionė prasidėjo ankstyvą sekmadienio rytą. Kelionė truko apie aštuonias valandas. Kelio sąlygos buvo geros, tiktai pasienyje tarp Latvijos ir Estijos kurį laiką teko važiuoti tirštame rūke. Talino miestą pasiekėme apie 14 valandą. Nesunkiai suradome anksčiau paminėtos mokyklos bendrabutį, kuris buvo šalia pačios mokyklos, kur buvome apgyvendinti. Gyvenimo sąlygos buvo labai geros. Įsikūrus ir truputį pailsėjus išvažiavome į miestą, susiradome  įmones, kuriose mokiniai atliks praktiką.

Kovo 25 dieną  9.00 val. ryto su suvirinimo technologijų mokiniais nuvykome į įmonę  „BLRT Rekato OU“. Ši įmonė yra įsikūrusi gražiame pusiasalyje. Pirmiausiai mus pasitiko personalo darbuotoja   ALENA NESSON. Ji supažindino su pirmine tvarka, buvo pasirašytos praktikos sutartys, įforminti leidimai patekti į įmonės teritoriją. Po to mums buvo aprodytas pusiasalis su visais gamybiniais pastatais.  Įmonės teritorija išsidėsčiusi keliolikos hektarų plote. Vėliau mokiniai buvo supažindinti su  praktikos vadovu Aleksandru. Mokinius supažindino su saugaus darbo instruktažais, parodė darbo vietą, supažindino su bendrąja tvarka.

Kiti du mūsų mokyklos mokiniai tos pačios dienos rytą nuvyko pas mus priėmusios mokyklos projektų vadovę Anną Fedjukiną. Ji su savo kolega Lauriu supažindino mokinius su galiojančia tvarka, parodė mokyklos mokymo ir gamybines patalpas.  Po to mokiniams buvo parodyta praktikos vieta: autoservisas „AUTO BASSADONE LAARGI“.  Šioje įstaigoje ne tik remontuojami, bet ir parduodami nauji automobiliai.  Vėliau visi susitikome, aptarėme dienos ir kitų dienų planus.

Kovo 26-27 dieną nuo pat ryto mokiniai jau buvo praktikos vietose. Visiems buvo duotos darbinės-mokomosios užduotys. Kadangi visi mūsų mokiniai turėjo pakankamai praktinių įgūdžių  iš mūsų mokyklos, jiems susidoroti su naujomis užduotimis nebuvo problemų. Praktiniai darbai truko iki 15.00 val.  Vieną iš šių dienų popiečių man teko bendrauti su mokyklos darbuotojais. Susipažinau su mokykloje esančiais skyriais ( automobilių remontas, suvirinimo ir metalo technologijos, statybos darbai ). Pasidalinome informacija apie mokymosi tvarką Lietuvoje ir Estijoje, pasikeitėme kontaktais. Buvo labai šiltas ir produktyvus bendravimas. Kolegas iš Estijos pakviečiau atvykti į Kauną.

Po praktinių ir dalykinių susitikimų keliavome  po Talino miestą:  aplankėme senamiestį,  vandens uostą, švyturį, apžvalgos ratą ir kitus objektus.

Greitai prabėgo kelios darbo stebėjimo vizito dienos, todėl nuoširdžiai padėkojęs už svetingumą ir bendradarbiavimą projekte atsisveikinau su kolegomis ir palikęs mokinius estų globoje išvykau į Kauną.

„Erasmus +“programa Estijoje suteikė galimybę praplėsti akiratį, susipažinti su kolegomis, dirbančiais Estijoje, pasisemti naujų patirčių, patobulėti savo profesinėje srityje. Šio darbo stebėjimo vizito metu patobulinau profesines kompetencijas bei užsienio kalbos žinias. Naujos žinios bus pritaikomos kasdieninėje praktinėje veikloje, o gerąja patirtimi bus dalijamasi su kolegomis ir mokiniais.

Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą