Patirtis ir įspūdžiai iš Italijos

  1. Pradžia
  2. Projektai
  3. Patirtis ir įspūdžiai iš Italijos

Gebėjimai, meistriškumas yra niekas, kol neįdedame nuoširdaus darbo.
(Saadi)

Nuo 2024 m. vasario 11 d. iki kovo 9 d. aštuoni Socialinių paslaugų skyriaus Dažytojo – tinkuotojo padėjėjo, Mūrininko – betonuotojo padėjėjo ir Plytelių klojejo – tinkuotojo padėjėjo mokymų programų mokiniai pagal Erasmus+ programą stažavosi Italijoje. Mokiniai tobulino profesijos žinias, mokėsi dirbti komandoje, esant poreikiui ieškojo įvairių problemų sprendimo būdų, ugdė pagarbą vienas kitam, savarankiškumą, praktiškai tobulino užsienio kalbos žinias.

Vaikų namuose „Comunita educative Peter Pan” mokytojos savo  gebėjimus tobulino kartu su mokiniais. Ruošė sienas dažymui, stebėjo, kaip dirba mokiniai. Geras oras viliojo į lauką, tad mokytojos tvarkė gėlyną, taip žadindamos pavasarį. 

Kiekvienas mokinys gavo puikią galimybę išbandyti save ir išmokti naujų dalykų. Projekto dalyvius pasitikę Mindaugas Lučka ir Karinė Amirjan Lučkė supažindino mokinius su jų darbo vietomis ir vadovais, kurie džiaugsmingai sutiko kiekvieną mokinį. Stažuotės metu lydinčios mokytojos įsitikino, kad mokiniai puikiai atstovauja savo mokyklai ir šaliai. Po kiekvienos darbo dienos su objektų vadovais buvo aptarti mokinių darbo rezultatai. Jie paskatino džiaugtis kiekvienu mokiniu, dar labiau jais pasitikėti.

Buvome toli nuo Lietuvos, tačiau nepamiršome savo valstybės švenčių. Su mokiniais paminėjome Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – vasario 16 – ąją.

Turėjome galimybę pakeliauti. Vykome susipažinti su kontrastų ir įvairenybių turtingu Apulijos regionu. Lankantis Vjestė, kuris yra turistinis Apulijos centras, stebejomės miestelio jaukumu. Vaikščiodami daugybe siaurų gatvelių, pasijutome tarsi labirinte, sudarytame iš baltų neaukštų pastatų, mažutėlių itališkų kavinukių. Pabuvojome Garganico regioninio parko girioje, aplankėme Vico del Gargano, kuris vadinamas Meiles kaimu. Atvykus į Grote di Castellaną (Kastelanos urvus) visus užbūrė požeminis pasaulis su per šimtmečius susiformavusiais stalagmitais ir stalaktatais. Vėliau grožėjomės laikui nepavaldžiu Alberobelo miesteliu. 

Savo šimtmečių istoriją turinčiame mieste Monte Sant`Angelo aplankėme San Michele Arcangelo šventovę (šv. Mykolo), kuri garsėja daugybe lankytojų, tarp kurių piligrimai, popiežiai ir suverenai. Buvome sužavėti paslaptingiausia Šventovės dalimi – ola, kurioje, mūsų nusivylimui, buvo draudžiama fotografuoti ir filmuoti iš pagarbos ten besimeldžiantiems maldininkams.

Paskutinį aplankėme San Giovanni Rotonde miestą, kuriame didinga Padre Pio (Tėvo Pijaus) šventovė, žavinti kriauklės formą primenančia architektūra, požemyje įrengta kripta su pranciškono Tėvo Pijaus palaikais. Istorija mena, kad žmonės aukojo atsidėkodami Tėvui Pijui už jo gerus darbus ir pagalbą. Iš surinktų aukų požemio lubos ir sienos yra išklotos aukso plokštelėmis. 

Į Lietuvą grįžome su geromis emocijomis. Mokiniai susipažino su darbo technika, įgijo daugiau praktinių įgūdžių. Mokiniai pirmą kartą vyko į stažuotę užsienyje. Visų svajonė dalyvauti ir kituose Erasmus+ projektuose. Tai motyvuoja mokinius geriau mokytis, puikiai atlikti darbus praktikos metu. 

Loreta Jasukaitienė ir Jolita Mingailienė