Mobilumo vizitas Budapešte
Mobilumo vizitas Budapešte
Kauno technologijų mokymo centro profesinio mokymo Socialinių paslaugų skyriaus virėjų grupė dalyvavo programos „Erasmus+“ projekte Nr. 2023-1-LT01-K121-VET-000135663. 2023-04-27 d. specialiųjų ugdymosi poreikių turintys mokiniai – Laima, Nikolė, Domas ir Robertas su lydinčiu asmeniu profesijos mokytoja Aušrine Erika Birbiliene sėdo į autobusiuką (MB „ Kolumbo turas“) ir keliavo link Budapešto. Po 16 valandų kelio, pravažiavus Lenkiją, Slovakiją, pasiekėme Vengrijos sostinę Budapeštą. Mus pasitiko ponia Ildikó Fekete ir apgyvendino bute, pačiame Budapešto centre.
Nuo pirmadienio prasidėjo praktika Danubius Astorija viešbučio restorano virtuvėje. Pirmą dieną susipažinome su darbuotojais, išklausėme darbo saugos ir sveikatos instruktažus, apžiūrėjome maisto laikymo, gaminimo erdves, maitinimo sales. Sekančią diena kiekvienam mokiniui buvo paskirtas darbuotojas, su kuriuo mokinys dirbo visą savaitę. Kiekvieną savaitę keitėsi mokinio padėjėjas, tuo pačiu ir darbo vieta. Per keturias darbo savaites kiekvienas mokinys turėjo galimybę praktikuotis šaltų patiekalų, sriubų, karštų patiekalų ir konditerijos skyriuose.
Šaltų patiekalų skyriuje – pirminis daržovių apdorojimas (bulvių, morkų, šampinjonų, paprikos, įvairių rūšių salotų, įvairių rūšių svogūnų plovimas, valymas, pjaustymas įvairiais būdais), pirminis vaisių ir uogų apdorojimas (obuolių, kivių, apelsinų, mandarinų, kriaušių, melionų, ananasų, braškių, šilauogių plovimas, nužievinimas, pjaustymas įvairiais būdais, sudėjimas į lėkštes, padėklus), šaltų užkandžių paruošimas (įvairių rūšių dešrų, kumpių, sūrių svėrimas, pjaustymas, dėjimas į lėkštes, padėklus). Karštų patiekalų skyriuje – mėsos ir žuvies pusgaminių paruošimas. Sriubų skyriuje – daržovių, mėsos sultinių virimas. Konditerijos skyriuje – duonos, bandelių atšildymas, kepimas. Taip pat turėjome galimybę patobulinti virėjo modulinės profesinio mokymo programos kompetencijas blynų, lietinių, blynelių ir sklindžių gamyboje. Mokiniai mokėsi savarankiškai pasirinkti maisto produktus ir žaliavas, apskaičiuoti jų kiekį, reikalingą blynų, lietinių, blynelių ir sklindžių gamybai. Gamindami projekto dalyviai naudojosi technologinėmis kortelėmis, dekoravo pagamintus patiekalus.
Nuo pirmųjų darbo dienų mokiniai puikiai adaptavosi kolektyve, jautėsi saugūs, mylimi ir reikalingi. Paskirtas užduotis atlikdavo labai kruopščiai, atsakingai, pirmomis dienomis darbo tempas buvo kiek lėtesnis, laikui bėgant jaunuoliai įgijo pasitikėjimo savo jėgomis, puikiai jautėsi darbo vietoje, paskirtus darbus atlikdavo savarankiškai ir kokybiškai. Vizito metu mokiniai tobulino įvairius praktinius įgūdžius, dirbo komandoje ir individualiai, turėjo galimybę savarankiškai pasiruošti darbo vietą ir po darbo ją sutvarkyti. Mokiniai domėjosi Vengrijos kulinariniu paveldu, populiariausiais patiekalais ir jų gaminimo paslaptimis. Vengriško guliašo gaminimo subtilybėmis mokiniai pasidalins praktinio mokymo metu su savo bendramoksliais. Virtuvės šefės Tinos atsiliepimai apie mokinius – “Mokiniai atvyksta į darbą visada laiku, darbo rūbai visada tvarkingi ir švarūs, virtuvėje laikosi saugos ir sveikatos reikalavimų, paskirtas užduotis atlieka kokybiškai. Mes jų pasiilgsime. Lauksime sugrįžtančių.” Taigi, mūsų praktika įvertinta maksimaliu balu, visi mokiniai gavo sertifikatus ir euro pasus.
Laisvalaikiu mokiniai susipažino su Budapeštu, aplankėme daug muziejų, Budapešto cirką, terminių vandenų baseinus, Zoologijos sodą ir daug kitų nuostabių vietų.
Dabar noriu papasakoti apie mūsų gyvenimą ir laisvalaikį. Kaip jau minėjau anksčiau, mus apgyvendino bute, o tai reiškia maitinimasis ir visa namų ruoša tapo mūsų pačių reikalu. Mes mokėmės kloti lovą, skalbti rūbus bei patalynę. Maisto produktus pirkome prekybos centruose ir turguje. Tai buvo ekonomikos, matematikos, anglų kalbos, profesinio mokymo pamokos netradicinėje aplinkoje, prioritetai: sveika – skanu, brangu – kokybiška, pigu – tvaru. Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo mokiniais, jie kantriai mokėsi ir tapo tvirčiau pasitikintys savo jėgomis bei labiau pasiruošę savarankiškam gyvenimui.
Parengė:
Lydintis asmuo: profesijos mokytoja Aušrinė Erika Birbilienė
Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.