„Erasmus+ “ mobilumo projektuose Kautech didelį dėmesį skiria mokiniams su specialiaisiais ugdymo poreikiais

  1. Pradžia
  2. Projektai
  3. „Erasmus+ “ mobilumo projektuose Kautech didelį dėmesį skiria mokiniams su specialiaisiais ugdymo poreikiais

„Erasmus+ “ mobilumo projektuose Kautech didelį dėmesį skiria mokiniams su specialiaisiais ugdymo poreikiais

 

Kauno technologijų mokymo centras įgyvendino „Erasmus+” programos mobilumo projektą Nr.2022-1-LT01-KA121-VET-000052154. Jame dalyvavo net 16 mokinių su specialiaisiais ugdymo poreikiais, 4 virėjai vyko į Vengriją, 4 virėjai vyko į Vokietiją, 8 statybininkai į Italiją.

Italijoje Mokiniai paskirti į dvi grandis ir gavo skirtingas užduotis. Pirmoji grandis dirbo „Comunita educativa Peter Pan“ vaikų globos namuose. Antroji buvo vežama į Viešbutį „Rivablu“  atliko remonto darbus. Mokiniai dirbo pastato viduje, atliko gyvenamųjų patalpų remonto darbus. Jie užtaisė įtrūkimus, glaistė, gruntavo ir dažė visus paviršius rankiniu būdu; voleliais ir teptukais. Antroji taip dirbo viešbučio vidaus patalpų remonto darbus. Pirmajai grandžiai teko ir dalies pastato fasado atnaujinimo darbai. Prėmusios Įstaigos DUEI SRL vadovai ir Rose Fiscareli ir Mindaugas Lučka patenkinti mokinių darbu. Komentavo taip: mokiniai turi kompetencijas darbo ir dirbo kokybiškai, bei greitai.

Vokietijoje virėjai Virtuvėje tobulino įvairius praktinius įgūdžius. Kiek pagaminta patiekalų: daržovių salotos, vištiena su daržovėmis, daržovių asorti, virtas sultinys iš kurio vėliau gaminome padažus, gaminti keli saldūs patiekalai, įdaryti kopūstų lapai, rūkytas kiaulienos kumpis, žuvis kepta, trošinta, troškinti kopūstai, bulviniai kleckeliai, kepta duona, vištiena, pasta, tartaras, Lapakausas (Šiaurės jūros žvejų patiekalas), dešrelės, jogurto desertai su vaisiais ir kt. Ne tik gaminome, bet ir juos skanavome bei patiekėme miestelio gyventojams. Visi receptai atkeliauja į Lietuvą, kuriais galėsime pasidalinti su bendramoksliais, o taip pat tikimės, kad pavyks pagaminti ir praktinio mokymo metu.

Viso vizito metu daugiausia dėmesio skyrėme dirbant švaros zonoje, įsitikinome kaip svarbu būsimam virėjui išmokti po savęs susitvarkyti ir dienos pabaigoje atlikti generalinę tvarką virtuvėje.

Didžiausias iššūkis buvo dirbti atleidimo linijoje. Džiaugiamės, kad mums buvo patikėta ypatingai svarbi užduotis aptarnauti klientus. Atlikdami šią užduotį mokėmės būti kantriais, šypsotis aptarnaujant lankytojus bei tobulinome kalbinius įgūdžius išmokdami pasakyti: Bitte, Danke, Schönes tag, Sehr lecker ir kt. žodžių derinius.

Visos stažuotės metu mes ne tik mokėmės, bet ir dalinomės gaminimo paslaptimis bei kartu gaminome lietuviškus patiekalus: Žemaičių blynus, bulvių plokštainį, liaudyje vadinamu kugeliu, Skruzdėlyną, kepėme lietinius su mėsa, kuriuos vokiečiai įvertino, kaip ypatingai skanų patiekalą, tačiau reikalaujantį daug darbo. Džiaugiamės gavę nemažai pagyrų. Supratome, kad projektuose galima ne tik mokytis, bet ir pasidalinti turimomis žiniomis.

Vengrijoje, Budapešte mokiniai atliko praktiką „Danubius Astorija“ viešbučio restorano virtuvėje. Nuo pirmųjų darbo dienų mokiniai puikiai adaptavosi naujame kolektyve, jautėsi saugūs, mylimi ir reikalingi. Paskirtas užduotis atlikdavo labai kruopščiai, atsakingai. Vizito metu mokiniai turėjo galimybę tobulinti įvairius praktinius įgūdžius, dirbo komandoje ir individualiai, turėjo savarankiškai pasiruošti darbo vietą ir  po darbo ją sutvarkyti. Mokinių praktika įvertinta maksimaliu balu, visi mokiniai gavo sertifikatus ir euro pasus.

Stažuotės metu mokiniai tapo labiau pasitikintys savo jėgomis, gebantys dirbti savarankiškai ir komandoje. Stažuotės dalyviai pjaustymo, formavimo, šiluminio paruošimo įgūdžių gerąja patirtimi pasidalins su mokslo draugais. Parsivežame keletą receptų, kuriuos išbandysime praktinio mokymo pamokose. Vengriškas guliašas – yra daug recepto interpretacijų, tačiau pagrindiniai ingredientai paprastai nekinta. Keptas paplotėlis arba plokščia duona – „Langošas”, sotus maistas, lengvai pagaminama.

Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.