Profesinis mokymas ir verslas – bendrystės prasmė ir nauda

  1. Pradžia
  2. Renginiai
  3. Profesinis mokymas ir verslas – bendrystės prasmė ir nauda

Profesinis mokymas ir verslas – bendrystės prasmė ir nauda

 

Kai profesinis mokymas geba reaguoti ir prisitaikyti prie vykstančių pokyčių, o verslas mato prasmę bendradarbiauti su mokymo įstaigomis – iš to laimi visi. Pirmiausia mokinys, kuris pasirinks savo profesinį kelią darbo rinkoje.

Apie profesinio mokymo ir verslo sinergiją bei bendrystę buvo diskutuojama gegužės 15 d. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų kartu su Kauno technologijų mokymo centru (Kautech) organizuotoje kontaktų popietėje. Apie darbuotojų mokymo, perkvalifikavimo galimybes, pasitelkiant Užimtumo tarnybos priemones, pasakojo Užimtumo tarnybos Kauno KAD, bendradarbiavimo koordinatorė Gabrielė Monkevičiūtė. Bendradarbiavimo sėkmės istorija pasidalino „WoodWinner“ skyriaus vadovas Valdas Šalkauskas. Kauno technologijų mokymo centro teikiamas švietimo paslaugas ir galimas bendradarbiavimo sritis pristatė direktoriaus pavaduotoja plėtrai Rita Jakaitienė.

Yra ne viena galimybė suderinti mokslą ir darbą įmonėje. Viena iš jų – pameistrystė, kai mokymas vykdomas realioje darbo vietoje, pas darbdavį, o teorinis mokymas gali būti vykdomas ir pas profesinio mokymo teikėją ir pas darbdavį. Užimtumo tarnybos atstovė Gabrielė Monkevičiūtė pažymėjo, kad šiai priemonei yra skiriamas finansavimas, kitos naudingos sąlygos, tačiau per 2023 m. buvo pasirašytos tik 4 sutartys su darbdaviais ir į mokymo įstaigas nukreipti 6 asmenys. Buvo svarstoma, kodėl ši priemonė, pasitelkiant Užimtumo tarnybą, nesulaukia populiarumo, kai Kauno apskrityje yra 25 000 veiklą vykdančių įmonių. Užimtumo tarnybos duomenimis, per 2023 metus buvo registruota 55 838 laisvų darbo vietų, o į remiamojo įdarbinimo priemones buvo nukreipta  3997 asmenys bei panaudota virš 9 mln. Eurų.

Valdas Šalkauskas, „WoodWinner“ skyriaus vadovas, pasidalino savo patirtimi, kaip vykdant įmonės veiklą atsirado mokymų poreikis. Pradėjus ieškoti partnerio Kauno regione atrado ir pasirinko Kautech. Aptarus bendradarbiavimo sąlygas ir investavus į įrangą 2023 m. rugsėjo 22 d. Kautech patalpose duris atvėrė „Woodwinner Academy“, kurioje medienos pramonės įmonių specialistai gilina savo žinias ir įgūdžius medienos apdirbimo technologijų srityje. Dabar „WoodWinner“  džiaugiasi pagreitį įgaunančiais mokymais ir teigiamu grįžtamuoju ryšiu.

Šia bendryste taip pat džiaugiasi ir Kautech, kuris yra didžiausias technologinio profilio mokymo centras Kaune. Rita Jakaitienė, Kautech direktoriaus pavaduotoja plėtrai, pristatė 8 profesinio mokymo skyrius, kuriuose galima įgyti net 39 kvalifikacijas. Suaugusiųjų mokymo skyrių, kuris organizuoja ir administruoja profesinį mokymą, perkvalifikavimą, vykdomą pasitelkiant Užimtumo tarnybą, kursuok.lt platformoje siūlomus mokymus.

Tarp Kautech siūlomų paslaugų yra ir galimybė įvertinti esamų įmonės darbuotojų turimas kompetencijas, moderniuose sektorinio praktinio mokymo centruose atlikti praktinį darbuotojų pasirengimo darbinei veiklai vertinimą. Tai itin aktualu įmonėms, kurios turi ar diegia atlyginimų sistemas ir/ar vykdo darbuotojų atranką. Kaip buvo akcentuojama, Kautech vertina verslo rodomą iniciatyvą ir idėjas, dėl bendradarbiavimo įvairiose srityse, kuris vėliau gali tapti sėkmės istorijomis.