Danija + „Erasmus+“ + Santechnika = Ugnius + Arnoldas + Ignas

  1. Pradžia
  2. Projektai
  3. Danija + „Erasmus+“ + Santechnika = Ugnius + Arnoldas + Ignas

Danija + „Erasmus+“ + Santechnika = Ugnius + Arnoldas + Ignas

Ugnius:

Sužinojęs, kad laimėjau Erasmus + atrankos konkursą ir vyksiu į Daniją pasisemti praktinės patirties, labai apsidžiaugiau, tačiau tuo pačiu ir nerimavau, buvo labai stiprus nežinios jausmas. Juk iškeliauju nuo namų daugiau negu vieną tūkstantį kilometrų, o dar ir  nauja kalba, valiuta, kultūra, kelių eismo taisyklės ir begalė kitų nežinomųjų. Džiaugiuosi, kad nerimas dingo jau pirmąją dieną, atvykus į Daniją: pasitikusi projektų vadovė Gitte aprodė visas mums reikalingas patalpas, supažindino su mokyklos taisyklėmis bei pasakė keletą gudrybių, kurios padėtų greičiau adaptuotis prie daniškos aplinkos.

Pirmoji praktikos diena įmonėje mane sužavėjo ir paliko labai gerą įspūdį (o jis, beje, nepasikeitė visą likusį mėnesį). Manęs, atvykstančio į darbą laukė visi būsimi kolegos, įskaitant ir įmonės vadovą. Pasitiko labai linksmai, šiltai, kaip savą žmogų. Aptarus darbo ypatumus, išvykau su kolega į pirmąjį savo objektą. Nors visi   žinojo, kad santechniko profesijos mokausi tik pirmus metus, jie į tai nekreipė dėmesio ir skyrė man įvairiausius darbus – nuo tualeto ar kriauklės tvarkymo iki boilerio pajungimo. Ne paslaptis, kad man iškildavo labai daug klausimų, kaip padaryti vieną ar kitą darbą, bet mano kolegos visada atsakydavo į visus mano klausimus, patardavo įvairiose situacijose bei parodydavo, kaip taisyklingai atlikti darbus.

Savo praktikos įmonėje tikrai išmokau labai daug, sužinojau įvairių subtilybių, todėl labai džiaugiuosi, kad gavau tokius nuostabius kolegas bei vadovą, kurie padėjo man tobulėti savo pasirinktoje profesijoje.

Ne darbo metu mes keliavome į Danijos sostinę – Kopenhagą, kurioje pamatėme labai daug muziejų, šimtmečius stovinčius pastatus, žavinčius turistus sava architektūra, taip pat įvairius prekybos centrus ir dar daug kitų vietų. Todėl, jeigu dar atsirastų galimybė grįžti atgal į Daniją, tikrai ilgai negalvočiau ir greitai sutikčiau. Tokios galimybės negalima atsisakyti.

 

Arnoldas:

Viskas prasidėjo laimėjus Erasmus+ atrankos konkursą ir sužinojus, kad iš tiesų vyksime į Daniją įgyti praktinių įgūdžių.

Praėjus kelioms dienoms, pradėjome planuoti mobilumo vizitą: rinktis kelionės maršrutą ir būdą, pildyti įvairius dokumentus, viską susitvarkėme ir aptarėme su mūsų vadove. Galiausiai, atėjus kelionės dienai, visi susirinkome sutartoje vietoje ir išjudėjome link Danijos. Kelionė sekėsi gerai, smagiai, be jokių trikdžių, kaip ir buvo suplanuota.

Atvykus į Daniją, mus pasitiko mokyklos projektų vadovė Gitte, kuri svetingai parodė visą mokyklos teritoriją, paaiškino, kur yra valgykla, poilsio kambariai, virtuvė, kur gyvensime,  taip pat papasakojo kitus naudingus dalykus gyvenant Danijoje. Gavę raktus į mums skirtus namukus, skubėjome susidėti daiktus. Buvome patenkinti: namukai tvarkingi, švarūs.

Taip ir išaušo pirmas rytas – atsikėliau šiek tiek anksčiau, kad tvarkingai nuvykčiau ir susitikčiau su savo įmonės vadovu. Susitikęs su įmonės vadovu tikrai nustebau, nes priėmė svetingai ir labai draugiškai, lyg būčiau jau tikras savo srities specialistas, paklausė apie mano sugebėjimus, supažindino su kolegomis ir taip, iš karto,  išvykau dirbti su bendradarbiu į pirmąjį objektą. Viskas vyko sklandžiai ir smagiai, praktikos gavau daug ir  įmonės darbuotojai nebijojo, kad ir mažiau turiu kompetencijų atlikti darbus: padėjo, paaiškino, patarė ir pamokė. Savo praktikos įmone esu labai patenkintas: visą mėnesį, visi kolegos stengėsi, kad išmokčiau kuo daugiau, rekomendavo fotografuoti įvairius dalykus, kad turėčiau atminimui, davė daug naudingų patarimų.

Laisvalaikis (tai beje buvo tik savaitgaliai) buvo praleistas Kopenhagoje, Danijos sostinėje: aplankyti muziejai, išbandyti kartingai,  išvaikščioti įvairūs prekybos centrai.

Apibendrinant, visu mobilumo vizitu džiaugiausi: pirmiausia, jog buvo galimybė išvykti ir ne tik pasisemti  praktinės patirties santechnikos darbuose, bet ir pamatyti tokia valstybę kaip Danija iš arčiau. Neabejodamas rekomenduoju išnaudoti Erasmus+ projektų teikiamas galimybes ir ypač šioje valstybėje.

 

Ignas:

Viskas prasidėjo laimėjus Erasmus+ projektą, labai dėl to labai nudžiugau, bet ir jaudinausi, nes nežinojau ko tikėtis

Per pirmą praktinio mokymo dieną firmoje mane labai šiltai sutiko, dar ir įrankių padovanojo, trumpai papasakojo, kokias užduotis turėsiu atlikti,  paskyrė man meistrą ir išleido su juo dirbti. Teko dirbti su įvairiais žmonėmis, ir skirtingų darbų, sulaukiau ne tik daug patarimų ir pamokymų, bet ir pačiam teko daug pasakoti kadangi visi darbuotojai smalsavo apie Lietuvą ir  domėjosi, kaip man sekasi čia – Danijoje. Kadangi Danijoje  artėjo šalčio sezonas visą mėnesį dirbau tik su namų šildymo sistemomis ir jų paruošimu.

Savaitgaliais, kai nedirbdavau iš savo mažo miestelio važiuodavom į Kopenhagą: muziejus arba prekybcentrius. Muziejai buvo labai įdomus ir su daugybe eksponatų o prekybos centrai tokie pat kaip Lietuvoje, galbūt šiek tiek didesni.

Taigi, man labai patiko praktika, nes ji buvo labai įdomi, žmonės malonus ir labai geranoriški, maistas skanus, graži gamta. Tad viską apibendrinus, labai rekomenduoju pasinaudoti Erasmus+ suteikiamomis galimybėmis ir kiekvienam bandyti semtis praktinių žinių kitoje šalyje.

 

Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.