Automobility (AutoMovet) tinklo dalyvių stažuotė Kauno technikos profesinio mokymo centre

  1. Pradžia
  2. Uncategorized @lt
  3. Automobility (AutoMovet) tinklo dalyvių stažuotė Kauno technikos profesinio mokymo centre

Automobility (AutoMovet) tinklo dalyvių stažuotė Kauno technikos profesinio mokymo centre

erasmus_p_eu                                    automovet

Vienas iš Kauno technikos profesinio mokymo centro tarptautiškumo strategijos 2015-2020 metais tikslų – plėtoti atvykstamąjį mobilumą. Kaip tai iš tikrųjų vyksta šiais 2016/17 metais pabandysiu apibūdinti keliais sakiniais.

Manau, kad daugelis pastebėjote nuo šių metų lapkričio 7 dienos mokyklos valgykloje ar pamokų metu, o gal koridoriuje vaikštinėjančius angliškai kalbančius jaunuolius. Tai iš Olandijos ID kolegijos studentas Luka ir du Rakvere profesinės mokyklos studentai iš Estijos Magner ir Nikita, atvykę pagal „Erasmus+“ profesinio mokymo 1 pagrindinio veiksmo projekto Nr. 2016-1-EE01- KA116-017060 „Mobilumas tikrovėje“ mobilumo programą. Jų tikslas įgyti žinių ir praktinių įgūdžių pagal pasirinktą modulį „Dyzelinių variklių purkštuvų tikrinimas stendais EP200 ir EPS 708“. Priminsiu, kad su šiais stendais tikrinamos naujausios ,,Common rail“ dyzelinių automobilių maitinimo sistemos.

Pirma savaitė prasidėjo nuo susipažinimo su mokykla, profesijos mokytojais su kuriais teks dirbti, darbų saugos instruktažo išklausymo. Per kitas pirmos savaitės dienas, kartu su profesijos mokytoju Valdu Džiaugiu, svečius supažindinome su minėtos maitinimo sistemos kelių kartų siurbliais ir purkštuvais. Savaitės pabaigą vainikavo praktinis darbas su dviejų skirtingų maitinimo sistemų mokomaisiais stendais, kur buvo galima palyginti dviejų sistemų parametrus ir akivaizdžiai pamatyti naujausių technologijų pranašumus.

Antra savaitė dar įdomesnė. Profesijos mokytojas Romualdas Kerinas naudojo ,,gyvą“ t.y. veikiantį variklį – stendą, kur galima imituoti gedimus. Suradus gedimą, reikėjo surasti jo šalinimo būdą ir ir jį pašalinti. Tik taip pasipraktikavus, galima eiti prie pagrindinio tikslo – purkštuvų tikrinimo.

Sutikime, kad darbas, o ypatingai praktinis, yra pagrindas įgyjant žinias ir kompetencijas. Bet mobilumas, ne vien tik darbas. Labai svarbu atvykstančius mokinius įtraukti į mokyklos bendruomenės veiklas, bendrakultūrinis mokinių bendravimas, pažintinės išvykos. Profesijos mokytojas Vygantas Zinevičius po pamokų užsieniečius lydėjo po Kauno miesto įdomiausias vietas, kartu stebėjo krepšinio rungtynes ir kartu sirgo už Žalgirio komandą, profesijos mokytojas Valdas Džiaugys aprodė sostinę Vilnių. Mūsų mokyklos mokiniai, kartu su svečiais, vyko į pažintinę kelionę ,,Duonos kelias“ Anykščiuose.

Paskutines dvi savaites pagal iš anksto numatytą modulio programą studentai stažuojasi įmonėje – autocentre „AUTO AKSTĖ“, kur įgytus gebėjimus mokykloje pritaikys praktiškai. Praeitą ketvirtadienį t.y. lapkričio 24 dieną mokykloje lankėsi ID kolegijos mokytojas Ted Kompier iš Olandijos. Jis domėjosi savo studento pasiekimais, jo gyvenimo, mokymo ir darbo vietų sąlygomis, susitiko su mūsų mokyklos profesijos mokytojais. Tai ką jis pamatė čia, Kaune, jam labai patiko. Ne tik mokytojai, bet ir mokiniai siunčia atsiliepimus apie stažuotę į savo mokyklas, kuriuose aprašo savo patirtį. Estijos studento Nikitos laišku pasidalino Rakveres profesinės mokyklos projektų vadovė Katre Lomp „At this moment, while I am writing this letter I’m practicing in Lithuania with Erasmus+ programme. I have been in Lithuania for 3 weeks and its incredible experience for me. I’m really grateful to the organizers of this programme that they gave me this opportunity. It is not only an incredible experience; it is very precious knowledge that will give me more possibility in future. And before coming here I was not sure my English language skills are good enough, but being here and talking English at company and in my Lithuanian home, I have no problems. I don’t want to stop there where I am, I want to move on and gain more knowledge”.

Atsiliepimai geri, o tai labai džiugina, vadinasi mobilumą vykdome teisinga kryptimi.

Profesijos mokytojas Arvydas Sirtautas