Profesinio mokymo praktika Suomijoje

erasmus_p_eu

2016-12-03 Kauno technikos profesinio mokymo centro Transporto skyriaus automobilių elektromechaniko specialybės mokiniai Deividas Karalius ir Juozas Gylys bei Smukiojo verslo organizavimo skyriaus kompiuterinės įrangos derintojo specialybės mokiniai Rokas Kurčakas ir Lukas Mickevičius grįžo iš profesinio mokymo praktikos Suomijos Savo profesinio mokymo koledže. Mokiniai dalinasi savo profesinio mokymo praktikos įspūdžiais:

Deividas ir Juozas – „Lapkričio 13 dieną atvykome į Kuopio miestą, nuo Suomijos sostinės Helsinkio nutolusį apie 400 km į Šiaurę. Įsikūrėme Hermanni svečių namuose kartu su kambariokais iš Estijos ir dviem mūsų Centro mokiniais iš Smulkiojo verslo organizavimo skyriaus. Pirmadienį susipažinome su savo mokytoju Antti Jarvenpaa. Iš pradžių pradėjome nuo teorinių pamokų apie darbų saugą, Common rail ir Motronic kuro įpurškimo sistemas. Įsibėgėjant savaitei perėjome prie praktinių pamokų. Mokėmės kaip naudotis osciloskopu ir autcom diagnostiniu aparatu. Tikrinome daviklius, žiūrėjome jų gyvus parametrus ir trynėme klaidas. Trečiadienį mokytojas Antti mus kartu su vaikinais iš Estijos nuvežė į kartingų trasą, kurioje mes nepakartojamai praleidome laiką. Penktadienį laikėme mokytojo paruoštą testą, kadangi buvome puikiai jam pasiruošę, išlaikėme be problemų. Savaitgalį turėjome laisvo laiko, todėl ėjome į miesto centrą, kuriame vyko miesto kalėdinės eglės įžiebimas. 

 Po pirmosios savaitės mokykloje, antrąją savaitę startavome autoremonto įmonėse. Jau atvykus į Kuopio mokytojas Antti mums parodė, kuriuose servisuose dirbsim ir kaip į juos nuvykti. Kadangi mes gyvenome su mobilumo dalyviais iš Estijos, kurie buvo atvykę automobiliu, tad kiekvieną rytą į servisą važiavome visi kartu. Tai labai palengvino kelionę. Dirbome Opel/Ford ir Toyota servisuose. Darbą pradėdavome 8:00 valandą, o baigdavom 16:00. Dirbome su kvalifikuotais meistrais, kurie puikiai išmanė savo darbą ir gerai kalbėjo angliškai. Visuomet padėdavo jei ko nemokėjome. Darbai, kuriuos atlikome buvo labai įvairūs. Kadangi dirbome oficialiuose servisuose, todėl dažnai reikėjo atlikti automobilių garantinės priežiūros procedūras, tokias kaip važiuoklės, stabdžių tikrinimas, lempų reguliavimas, alyvos keitimas, filtrų keitimas, beveik nebuvo dienos, kad neatliktume šių darbų, todėl apie tai daug išmokome. Neskaitant šių darbų teko atlikti ir sudėtingesnius darbus, guolių keitimas, žemo slėgio siurblio keitimas, autonominio šildymo (webasto) keitimas, saugos diržų keitimas. Teko net išimti ir išardyti visą variklį, kad pakeisti grandinę, švaistiklių indėklus, aušinimo skysčio siurblį ir daug kitų komponentų, žinoma šiuos darbus atlikome su meistrais. Antrąjį savaitgalį, praleidome eidami į kiną ir leisdami laisvą laiką kavinėse. O trečiąjį savaitgalį jau atėjo laikas keliauti namo, tada įteikėme suvenyrus iš Lietuvos visiems, su kuriais mums teko bendrauti ir išvykome į oro uostą laukti skrydžio.

Po mobilumo vizito jaučiamės pagerinę savo techninius ir bendravimo užsienio kalba įgūdžius. Esame nepaprastai dėkingi „Erasmus+“ programai ir visiems kurie prisidėjo prie mūsų vizito organizavimo už šią nepamirštamą kelionę. Visiems rekomenduojame nepraleisti progos pamatyti kitas šalis, įgauti neįkainojamos patirties užsienyje ir aktyviai dalyvauti konkursuose.“

Lukas ir Rokas – „Gruodžio 3 dieną grįžome iš trijų savaičių profesinio mokymo praktikos Suomijoje, kai laimėjome „Profesinės kompetencijos – sėkmės raktas darbo rinkoje“ atranką savo mokykloje. Atrankoje dalyvavo kompiuterinės įrangos derintojų antro ir trečio kurso mokiniai. Didelio nerimo ir entuziazmo apimti suskubome pildyti reikalingų dokumentų: Europass CV, Europass kalbų paso ir motyvacinio laiško. Labai džiaugėmės, kad mūsų profesinės žinios, asmeninės savybės ir begalinis noras pakeliauti po kitas šalis ir įgyti žinių bei praktikos ateičiai neliko nepastebėti. Valio! Laukia Suomija!

Kibome į darbą, iškart pradėjome ieškoti bilietų, laiko nedaug – tik mėnuo. Į pagalbą atskubėjo anglų kalbos mokytojas Darius, parodė kur ir kaip reikia ieškoti pačių pigiausių bilietų, kaip juos įsigyti. Bilietus nusipirkome kartu su automobilių elektromechanikais, gyvenamą vietą mums surado projektų vadovė Aida Gružinskienė. Iš Kauno į Vilnių mus nuvežė Roko tėtis. Oro uoste susitikome su kitais dalyviais. Iš Vilniaus į Helsinkį skridome valandą ir keturiasdešimt minučių, Helsinkyje persėdome į kita lėktuvą, kuris nuskraidino į Kuopio miestelį. Kai atvykome mus maloniai pasitiko suomis vairuotojas, vardu Heikki. Parodė miestą, parduotuves, mokyklą, vietas kurias verta aplankyti. Svečių namuose mūsų jau laukė administratorė Olga. Įsikūrėme ir nieko nelaukdami išsiruošėme susipažinti su Kuopio miesteliu. Kaip čia mes gyvensim? Oras buvo šaltas ir drėgnas, užsukome į keletą prekybos centrų, apžiūrėjome kainas ir nutarėme gamintis maistą patys.

img_08

Mokykla, kurioje mokėmės. Savon Ammatti Ja Aikuisopisto

 Pirmąją savaitę susipažinome su profesijos mokytoju Marko Miettinen ir pradėjome mokytis, kaip uždėti antgalius ant CAT-6 vytos poros kabelių, pagaminti interneto lizdus, pravesti savo pačių pagamintą nedidelį virtualų tinklą, bei išmokome naudotis kabelių tikrinimo įranga.

Antrąją savaitę mokėmės apie optinio pluošto kabelius, iš ko jie pagaminti, kaip juos paruošti suvirinimui, kaip naudoti optinio pluošto kabelių suvirinimo aparatą ir kaip padaryti virtualų tinklą sujungus CAT-6 vytos poros kabelius su optinio pluošto kabeliais. Tam atlikti buvo naudojamas specialus keitiklis. Tinklą kurį mes pagaminome, turėjome ištestuoti. Išmokom naudotis įvairiais testavimo aparatais.

Visą mokymo kursą baigėm per dvi savaites, todėl trečią savaitę mokytojas mums davė išbandyti naujas technologijas, kurias jie gali pasiūlyti. Iš pradžių turėjome galimybę pažaisti su „VIVE“ virtualios realybes akiniais, vėliau išbandėme naują 360 filmavimo kamerą, kuri daro nuotraukas aplinkui save, gaminome telefono dėkliukus su 3D spausdintuvu, kuris gali nupiešti pagal nurodytas koordinates.

img_09

Virtualus LAN tinklas mokyklos dirbtuvėse

img_10

3D spausdintuvas

 

Praktikos metu susipažinome su olandais, kurie gyvena Amsterdame. Kartu lankėme užsiėmimus, mokėmės. Jie puikiai kalba angliškai.

img_11

Projekto dalyvis Rokas Kurčakas su „Erasmus+“ programos dalyviais iš Olandijos.

img_12

Projekto dalyvis Lukas Mickevičius su profesijos mokytoju Marko Miettinen, vietiniu mokiniu iš Suomijos, bei dalyviu iš Olandijos.

Savaitės pradžioje mūsų mokytojas pasakė, kad šeštadienį miesto centre, vyks eglutės įžiebimo šventė. Pasitarę su kolegomis iš Transporto skyriaus, nutarėme eiti. Oras buvo prastas, lijo, žmonių buvo nedaug. Scenoje vyko renginys su Kalėdų seneliu ir jo pagalbininkais, deja, nieko nesupratome, kalbėjo suomiškai.

img_13

img_14

Kitą savaitgalį nuėjome aplankyti Puijo Tower. Tai bokštas į kurį galima užkilti ir pasigrožėti kaip atrodo visas Kuopio miestelis.

img_15 img_16 img_17

Trečios savaitės viduryje buvome slidinėti su savo draugais olandais. Buvo daug kritimų, tačiau tikrai buvo smagu.

img_18

img_19

Gyvenimo sąlygos buvo geros, parduotuvės ir mokykla buvo netoli, todėl viešojo transporto neprireikė. Laisvalaikiu eidavome pasivaikščioti po miestą, aplankėme kavines, paragavome tradicinių suomiškų patiekalų.

Tikiuosi, jog šita kelionė, paskatins kitus mokinius dalyvauti „Erasmus+“ programos projektuose, kuriose galima įgyti daug žinių, tai atveria daugiau galimybių ateičiai.

 

Mokinių profesinio mokymo praktika užsienyje finansuojama „Erasmus+“ programos profesinio mokymo 1 pagrindinio veiksmo projekto Nr. 2016-1-LT01-KA116-022996 „Profesinės kompetencijos – sėkmės raktas darbo rinkoje“ lėšomis.

Projekto įgyvendinimui Europos Sąjunga suteikė finansinę paramą. Jame atspindėtas Dotacijos gavėjo požiūris, o Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija nėra atsakingi už pateikiamos informacijos turinį.