Nauja patirtis ir įspūdžiai iš Tulūzos

  1. Pradžia
  2. Projektai
  3. Nauja patirtis ir įspūdžiai iš Tulūzos

Nauja patirtis ir įspūdžiai iš Tulūzos

Apie galimybę išvykti į Tulūzą pagal ,,Erasmus +“ mainų programą sužinojome dar rugsėjo mėnesį. Tai puiki proga išbandyti save ir išmokti naujų dalykų Lycée Saint-Exupéry (Blagnac). Tulūza yra vienas iš didžiausių aviacijos pramonės miestų. Čia surenkami tokie orlaiviai kaip Airbus 321, Airbus A350 XWB bei iki praeitų metų renkamas ir didžiausias pasaulyje komercinis orlaivis Airbus A380.

Taigi pradėkime nuo mokymosi vietos ir galimybių, kurių gali pavydėti kiekviena mokykla. Mokykla turi avionikos, mechanikos, variklių, kompozitų bei darbo su ,,CAD“ programomis skyrius. 

Mechanikų paruošimui bei mokymui turi tokių orlaivių kaip Lockheed JetStar, ATR 42, Cessna 310, detalių, mazgų (sparnai, važiuoklės elementai) ir fiuzeliažo komponentų iš Airbus A320, Airbus A380. Prie visų išvardintų dalių, komponentų ir orlaivių teko prisiliesti ir padirbėti.

Avionikos skyriuje buvo gausybė, atitinkančių orlaivių techninės priežiūros reikalavimus, įrankių su kuriais mus mokytojai supažindino bei pamokė dirbti. Taip pat teko padirbėti naujų laidų/jungčių gamybos bei iš Airbus A320 simuliatoriaus išiminėti orlaivio kompiuterius (MCDU).

Dujų turbininių variklių skyriuje susipažinome su pagrindiniais variklių CFM56, PW1000 komponentais, jų veikimo principais.

Kompozitinių medžiagų dirbtuvėse darėme,,sandwich“ tipo kompozitinius gaminius, teko padirbėti su anglies bei stiklo pluoštu, kevlaru, epoksidinėmis dervomis ir, žinoma, šalinti ir taisyti kompozitinių medžiagų pažeidimus.

Dauguma mokytojų yra buvę aviacijos technikai, todėl galima drąsiai sakyti, kad yra savo srities profesionalai, o paklausus klausimo susijusio, su aviacija – greitai sulauksite atsakymo. Kartu su dėstytojais vykome aviacijos muziejų „Aeroscopia“, kur buvome supažindinti su Prancūzijos aviacijos istorija ir raida. Kita išvyka buvo į „Space city“, kuriame visi eksponatai dedikuoti kosmoso kelionėms ir atradimams, palydovams.

Apibendrinant galima teigti, jog mobilumo vizitas Tulūzoje pranoko lūkesčius. Mokymo sąlygos bei inventoriaus gausa, kurių galėtų pavydėti kitos aviacijos mokyklos, paliko neišdildomą įspūdį. Mokytojai, turintys daug ir įdomios patirties aviacijoje, pasidalijo savo žiniomis. Išmokome ir pirmą kartą realiai prisilietėme prie daugybės mazgų, prisidėjome prie techninės priežiūros procedūrų atlikimo.

Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.